Biografie

Geboren 8 maart 1966 te Eindhoven

Op mijn 7e wilde ik al flamenco gaan spelen, maar er was niemand die mij deze kunst kon bijbrengen. Mijn vader leerde me wat spaanse melodieën en akkoorden. Op mijn 8e stuurde die mij op les bij een multi-instrumentalist. Die kon van alles een beetje, dus hij stuurde mij – 9 jaar oud – door naar de muziekschool. Nog steeds geen flamenco, wel een voorportaal naar het  conservatorium. Op de muziekschool ondervond ik weinig begrip. Klassiek was breder, dacht men, bovendien zou ik er jonger aan hebben moeten beginnen. Ik gaf mijn ambities op, en stortte me met hart en ziel en succes op het klassieke repertoire. Ik studeerde in 1989 af als een van de beste conservatoriumstudenten.

Een trip naar Spanje tegen het eind van mijn conservatoriumstudie deed mijn behoefte aan flamenco in alle hevigheid terugkomen. Met de gedachte dat het voor een flamenco-carrière voor mij te laat was, ging ik in de klassieke muziek experimenteren met wat flamencotechnieken en interpretaties. Dit met name in Zuid-Amerikaanse en hedendaagse klassieke muziek.

Tijdens het eindexamenjaar klassieke gitaar ging ik als autodidact de flamenco bestuderen. Ik begon ook direct in die stijl te componeren. Na mijn eindexamen had ik een zekere basis bereikt, en ging ik een jaar in Sevilla wonen (’89-’90). Ik speelde met iedereen die maar een beetje kon zingen, met zigeuners en “burgers”. Die periode was en is essentiëel voor mijn verdere ontwikkeling.

Componeren en improviseren zijn voor mij onontbeerlijk.

In mei 2011 speelde ik in Nederland met het top-dansduo Antonio de Verónica/Saray Cortés uit Malaga, met enkele van hun musici. Dit optreden was exclusief voor het 15e International Gipsy Festival in Tilburg.

Ik speelde met Paul van Kemenade (sax) van 1992 tot 2007. Deze heeft een belangrijke rol op mijn debuutalbum “Live at Paradox”. De afgelopen jaren speelden Paul en ik weer sporadisch samen, hetgeen weer erg goed beviel. Hieruit resulteerde in november 2017 een zeer succesvolle toernee in Rusland , alwaar wij als duo te gast waren op het rondtoerend International Festival Jazz Province van de Russische pianist-bandleider-organisator Leonid Vintskevich.

Vanaf 2008 speelde ik incidenteel met de eveneens internationale jazz-grootheid Eric Vloeimans (trompet). Net als met Paul gaat het hierbij om concerten met door mij gecomponeerde muziek. Concertregistraties hiervan zijn te beluisteren op mijn officiële Facebook-pagina “Maurice Leenaars Guitarra Flamenca”.

Mijn solo-cd EL CALOR (de hitte), is uitgekomen in 2010. Dit is het derde album op mijn naam. Het is opgenomen in Tilburg (Volver Studio) en Barcelona (Estudio Karamelo). In Barcelona is dit tot stand gekomen dankzij de hulp van Juan Estrada, agent van de wereldberoemde flamencogitarist Paco de Lucía. Klik op de foto om te lezen wat hij, refererend aan deze cd, over mij zegt:
cd text Juan Estrada (El Calor 2010)
www.youtube.com/mauriceleenaars